БЛОГМАС ДЕН 1- ПРАЗНУВАЙТЕ 1-ВИ АДВЕНТ С МЕН

December 1, 2020 Huddinge Municipality, Sweden

Най-вълшебният месец в годината настъпи, а с него и Блогмас предизвикателството, което отправих към самата себе си. Надявам се да се справя и да успея да ви поднеса интересно Коледно съдържание, което да повдигне духа ви. 

 

Адвент в Швеция 2020

 

След 10 прекарани години в Швеция как аз празнувам Коледа придоби един по-различен облик в сравнение с традициите, с които съм израстнала. Успях обаче да запазя някои от тях, да създам нови и приобщя някои тукашни, които резонираха с мен във времето. 

Никога до този момент не съм правила публикации в стил - един ден с мен, но целта ми е да инкорпорирам няколко такива по време на Блогмас и да ви почерпя с малко вдъхновение от моята действителност. Обикновено украсяваме пищно целият ни дом и ще се опитам да споделя с вас някои от по-интересните детайли. 

 

Блогмас Първи Адвент

В първия ден на декември ще ви покажа как отбелязахме първият адвент.

Отбелязването на четирите адвента преди Коледа - един всяка неделя до 24-ти декември е една от най-спазваните традиции в модерното шведско общество. Макар корените на празника да са изцяло религиозни и Адвентът да е сезон на поставящ на богослужебната година, наблюдаван в повечето християнски деноминации, към днешна дата е по-скоро с по-светски характер. Традиционно в църквата Адвентът е време на пост, подготовка и чакане на честването на раждането на Исус по Коледа. 

В Швеция отбелязването на Адвент е един от най-разпространените и зачитани практики по време на Коледните празници. Всяко семейство има собствени традиции, които спазва, но като цяло за Адвент са характерни големи хартиени звезди, които осветяват прозорците на повечето домове.

Звездата символизира Витлеемската звезда, звездата, която показа пътя на източните астролози (тримата мъдреци) към новороденото бебе Исус

 


 


 

Електрически свещници са също типични за сезона и отново поставяне на прозорците и оставяни да светят денонощно. 

 

Blogmas 2020 First Advent - adventsljusstake

Типични са и традиционни свещници, които могат да бъдат ръчно декорирани с шишарки или клонки, зелен мъх, дребни  фиргурки и прочии. В тях има място за 4 восъчни свещи - една, от които се пали на всеки Адвент до Коледа и четирите заедно на самия празник. 

Повечето семейства отделязват първият Адвент с fika. Fika трудно може да се преведе на който и да е език, защото смисъла заложен в ритуала на почерпка с кафе и нещо сладичко е един от основополагащи стълбове, на които се гради обществото. Fika се практикува. За fika се отделя време - по няколко пъти на ден. Fika се споделя. 

 


 

Традиционни за fika по това време на годината са освен кафето, което тук се пие по всяко време на денонощието така и специални дребни сладки, кифлички с канела или шафран, както и традиционна Коледна напитка - Julmust, която наподобява вкуса на кока-кола, н се продава само по това време на годината. Греяно вино с бадеми и стафиди,  филми, украсянае на дома, семееен уют са съшо типични за отделязването на Адвент. 

 

Fyrklöver
 

Освен, че си украсяваме празнично и цял ден си хапваме някакви приятни неща, като цяло се отдаваме на релакс и правим, каквото ни се прави. 

 

Рецепта бухти cooks-and-bakes

 

Тази година реших да внеса малко българска нотка и да приготвя и вместо някакви шведски специалитети да хапнем за обяд - топли бухтички с пудра захар и сладко от малини. 

Използвах така популярната рецепта на Даниела от http://cooks-and-bakes.com//

 

Hey.Daniela рецепта


За съжаление не ми се получиха на 100%, макар че изпълних рецептата дословно. Подозирам, че се дължи на киселото мляко, което в Швеция е с 10% масленост и доста гъсто. Имам някакви спомени от детството, че сместта бива да е леко по-рядка, докато моята си беше направо на тесто. Въпреки това се изпекоха много добре и като изключим, че бяха една идея по-хрупкави от необходимото, бяха и доста вкусни. Само бих намалила захарта на една лъжица. За моя вкус две бяха твърде много. На всички вкъщи много им харесаха и не остана дори и трохичка. 

 


Приключихме деня с гледане на филм по Netflix - The Christmas Chronicles 2. 

 

Надявам се публикацията да ви е допаднала и да ви е било любопитно да надникнете в дома ми и как тук отбелязваме Коледните празници. Не забравяйте да ме последвате в Instagram за още празнично настроение.

//Жени

Post a Comment