Fjällräven Kånken - струва ли си парите?

November 12, 2019

Kånken на Fjällräven е сред най-разпознаваемите и култови раници в международен план. От известно време марката присъства и на родния мазар, а в сътрудничество с нашенските инфлуенсъри и след масивната им онлайн кампания е малко вероятно да не сте чували за тях. 

В днешната публикация ще ви разкажа за моите впечатления от Kånken, до колко е всъщност използваема и в крайна сметка дали си струва парите. 

раница, сканди

Fjällräven e популярна шведска марка, която предлага облекло и аксесоари на любимителите на преживяванията на открито. Славят се с високото качество на продуктите, които са рекламирани като нещо, което може да се използва години наред без да се налага да бъде подменяно. Fjällräven прави и конкретни стъпки за това да се превърне в по природосъобразна и устойчива марка, избирайки рециклирани готови материали, а от 2012 изключват изцяло флуоркарбон (химикал, който прави материята устойчива на вода и замърсяване, разгражда се бавно и е вреден за живите организми и специално бозайниците) при импрегнирането на продуктите си. На сайта им може да бъде намерена подорбна информация за вълната и перата, които използват, как се добиват и марката дава пълна гаранция, че нито едно животно не е било наранено при нито една стъпка от процеса. Компенсират вредни емисии чрез подкрепяне на проекти за възобноваема енергия (одобрени от ООН) и са членове на няколко коалиции гарантиращи правата на работниците във фабриките.
Fjällräven в превод от шведски означава - полярна лисица и от 1994 насам марката провежда кампании, които осигуряват финансиране на различни проекти по опазването на този застрашен вид. Към днешна дата популацията им е драстично увеличена.
Както може да предположите всичко това не е безплатно, което дава и директно отражение в цената на продуктите, които предлагат. Fjällräven е всичко друго, но НЕ и бюджетна марка, а Kånken не прави изключение.


раница, отзиви

Раниците Kånken всъщност имат интересна история, която определено допринася за култовия  им статус и ги прави още по-интересни за потребителите, поне според мен. 
Предполагаемо през 50-те години на миналия век 14 годишен ученик - скаут на име Åke Nordin от малкото градче Örnsköldsvik решава, че традиционните раници за училище са твърде неудобни и с помощта на шевната машина на майка си и парче памучен плат създава Kånken. Новата форма, която разработва, според него самият разпределя тежестта по-равномерно и позволява на гърба да се проветрява, благодарението на разстоянието между раницата и него. 
През 60-те Åke Nordin официално основава Fjällräven, превръщайки мазето на родителите си в своеобразна фабрика. Kånken е разбира се се превръща в запазена марка на новосъздадения бранд и набира голяма популярност, след като според многобройни рапортажи учениците по онова време получават гръбначни изкривявания и билки в гърба заради неудобните раници, които трябва да носят всекидневно. За времето си е революционен продукт и решава актуален проблем. В комбинация с факта, че Kånken се предлага във всевъзможни и ярки цветове, раницата за кратко време се превърща в хит и дава възможност на децата да изразяват креативността си, избирайки цвят, отговарящ на личните им предпочитания. 
Дизайна на раницата не се е променил от 1978 година.

В общи линии Fjällräven е марка с история, традиции, ангажираност и цел. До колко мотивите им са искрени или продиктувани от външни влияния не мога да кажа, но при всички положения не изпитвам същото чувство на вина, купувайки си техен продукт в сравнение с такъв на масова марка. 

раница, сканди, олекотена


Към днешна дата Kånken се предлага в няколко различни варианта, подходящи за различни нужди и предпочитания. Основната форма  е запазена, но размера, детайлите, материалите, от които е изработена и съответно цветовете и дизайн се различават при различните модели.
Аз имам единствено и само опит с оригиналния модел и днес ще говоря за него. 

Цветът, който аз имам се казва 021-921 - fog-striped и това, което ме привлече при избора е, че сивото си отива с всичко, замърсяванията няма да личат толкова много и ми допадна детайла с тъмните ивици по дръжките. Цената на шведския пазар е около 180 лева, като аз улучих някаква промоция и я взех за около 170. 
Могат ли 170 лева за раница от плат да бъдат оправдани? И да, и не.. Според перспективата.

раница, дръжка, лого, полярна лисица


Аз съм от хората, които импулсивно купуват дребни неща, но касае ли се за по-голяма сума пари, обикновено мисля и премислям покупката с години. Така и тази раница бе нещо, което ми бе направило впечатление (тук буквално всеки втори я притежава) и дизайна винаги ми е бил симпатичен, но факта че не е нещо, което бих носила ежедневно, ме спираше дълго време. 
До момента, в който бях на излет с моя колежка - човек, който е сред природата почти ежедневно и активно използва една и съща раница от повече от 15 години. Прибрах се вкъщи, поръчах я и до ден днешен НЕ съжалявам за направената покупка. 

раница, сканди, етикет, лого


Раницата е изработена от синтетични фибри наречени винелон - материал издръжлив на различни климатични условия и замърсявания, но и такъв, който не може да бъде изпиран, дори и на химическо чистене. 
Дръжките и презрамките са леко подсилени (могат да се регулират), а логото на марката - полярната лисица е изработено от материал, който е и светлоотразяващ - голямо предимство за тукашните ширини, където е постоянно тъмно и винаги има риск да не бъдеш забелязан на пътя. 

раница, задница, дръжки

Раницата разполага с три джоба, един на лицевата си страна, който се затваря с цип и два продълговате от двете страни, които са отворени. 
Във вътрешната си част е доста широка, разполага само с едно отделение, като има джоб откъм задната си страна, в който е поставена подложка за седене, чиято второстепенна цел е и да поддържа формата на раницата. 
Има място за записване на личните данни на притежателя - име и данни за контакт.  

раница, подложка за сядане, гръб


Kånken по мое наблюдения дава впечатление, че събира повече неща, отколкото в действителност и поне за мен и моите нужди е по-скоро подходяща за ежедневна употреба, може би кратък изглед или нощувка някъде, но в никакъв случаи на мен не ми е достатъчна, за да побере всичко необходимо за по-дълго отсъствие от дома. 
Дръжките са сравнително тънки и ако я напълня повече от необходимото, леко се врязват в раменете ми и ме кара да я чувствам неудобна. 
На мен ми върши отлична работа за фитнес, разходки, изпозлвам я вместо дамска чанта и я намирам за практична. 

Аз имам сравнително голям лаптоп и не бих и помислила дори да го напъхам в нея, но освен проблема с размера, не разполага и с отделен джоб за съхранение, което би направил преносването на такъв тип техника не особено сигурен. Другите модели на  Kånken са далеч по-напаснати за лаптопи и ако такава функция е важна за вас, класическата версия не е най-правилният избор. 

Страничните джобове не са достатъчно широки за носене на бутилка с вода, поне не тези, с които аз разполагам вкъщи и макар да съм сигурна, че няма начин на пазара да няма подходящ съд за съхранение на течности, трябва да обаче да се напасне. 
Джоба с цип е практичен, слагам ключове, портмоне и други дребни неща, които да са ми под ръка. 

Сред предимствата, но и недостатъците на чантата е, че след не много дълга употреба леко започна да губи формата си и с времето леко увисва. Това не я прави по-зле изглеждаща, а просто по-обичана, поне в моите очи. 
Същото важи и за факта, че не може да се пере или измива с препарати и с времето се зацапва, нормално. Особено ако я използвате активно навън или подритвате по влакове и автобуси, категорично ще се замърси бързо. Отново не изглежда зле, чаровна е и ако това не ви притеснява, вероятно покупката би била оправдана и за вас. 

раница


Материала позволява персонализиране чрез значки, нашевки, дори и рисунки. Виждала съм всевъзможни красоти сътворени върху раницата и ако сте от креативните натури, предполагам това също би бил голям плюс за вас. 
 

Какво ми допада?

Раницата е с класически и неостаряващ дизайн, неповлияващ се от модни тенденции и предпочитания. Разпознаваема е, но не е луксозен артикул, който да ме е страх да не нося навън или да не повредя. Разпознах нещо в нея, което знам, че ще ми служи години наред, няма да ми омръзне, да остарее или загуби стойност. 

Какво не ми допада?

Единственият джоб не позволява отделянето на различните продукти, които нося със себе си един от друг, което затруднява подредбата и намирането на дребни неща. Отделям в повечето пъти това, което искам да ми е под ръка в несесери.  

Споменах в началото, че раницата си заслужава парите според перспективата - ако за вас е важно да подкрепяте марки с кауза и продукти с история, харесвате класическите модели и искате да инвестирате в нещо, което ще имате и ползвате с години - няма да останете разочаровани. 

Ще се съглася и с по-скептичните, които изтъкват, че чанта от плат наподобяващ дъждобран без някакви екстри или дори отделения е абсурдно да струва 180 лева. Със сигурност алтернативи има на пазара - безброй.

Аз лично не смятам, че раницата е подходяща за някого с много активен начин на живот, който ходи на няколкодневни излети и има нужда от пространство, за да побере принадлежностите си. 
Ако подобно на мен бихте я ползвали за ежедневна употреба, кратки пътувания - е лека, практична и много удобна. 

Постарах се да събера на едно място отзивите си до момента, максимално изчерпателно. Ако съм пропуснала нещо, което на вас ви е важно да знаете преди евентуална покупка, ще се радвам да споделите. 
Ако сте се решили на покупката и имате свободни финанси за нея, мисля че няма да останете разочаровани.
Ако пък е извън бюджета ви - категорично няма за какво да съжалявате, Kånken не е нещо, което задължително трябва да притежавате.

Post a Comment