Планирайте месеца с мен - април 2019

April 2, 2019

Здравейте, приятели!

Тази година предприех известни промени във връзка с това как организирам планера си и тъй като реших да пробвам нещо малко по-различно, реших да споделя с вас.
В миналото винаги съм ползвала органайзъри, които са били от типа календар и макар да няма нищо лошо в тях, установих, че аз не всеки ден имам време и необходимост да пиша в тях. Не зная поради каква причина това ми действаше доста демотивиращо. Улавях се, че или по цели седмици не пиша кой знае какво или пишех нерелевантни неща, само от вътрешна принуда да го правя.

Как организирам времето си?

Тази година купих един малко по-различен планер, който е по-скоро под формата на дневник, място за отбелязване на благодарности и дневни бележки. Записвам дните в него сама и го попълвам, когато имам нужда от него. 
Може би от факта, че бях свикнала с друг формат обаче, установих, че не е оптималният за мен вариант и имам необходимост от това да виждам седмицата пред себе си, за да отбелязвам срещи и други събития. 
След известно чудене и преглеждане се спрях на един вариант, който макар и да не е перфектен, намирам за супер функционален и днес ще използвам възможността да ви го покажа. 

Реших обаче да включа и в публикацията някои от личните си цели, които считам, че биха подходящи за споделяне с надеждата да ви вдъхновя, а и допусна по-близо до себе си. Иска ми се да заформим дискусия относно навиците и целите. Писала съм много по-темата и винаги се старая да отбелязвам, че постоянството е ключът. Реших да дам пример със самата себе си и ако статията ви е интересна, защо не и да я превърна в редовна рубрика.

Дневен планер

Планера, който ползвам е в шведски формат и се казва - Planera för din lycka. Доста е интерактивен и интересен, показвала съм ви го малко по-подробно в друга публикация и не искам да се повтарям. Има място за годинишни цели, рутини и рефлектиране. Страниците за организация пък са разграфени, така че да има място за топ целите на деня - 3 на брой; задачи и среши; както и място за отбелязване на хубавото случило се през деня и получените уроци. 
Тъй като не е под формата на календар липсват страници за общ преглед на седмицата или месеца. И за да компенсирам това се налага да си правя отделни такива, което да си призная не е чак такъв негатив.

Седмично и месечно попълване, органайзер

Намерих си няколко шаблона в Pinterest на месечен и седмичен общ преглед, които ми допадат и принтирам вкъщи при необходимост.
Месечният държа винаги в планера си, за да ми е под ръка, когато го нося със себе си, а седмичният е на табло в стаята ми, за да ми е пред очите всеки ден.

В месечния записвам само и единствено срещи, срокове, важни неща, които не трябва да пропускам. Не го използвам за нищо друго и намирам, че този формат ми върши отлична работа.
В седмичния обаче записвам всичко, което искам да свърша през определените дни. Всяка неделя отделям малко време на онова, което имам желание да направя - било то пазаруване, домакинство, грижа за себе си, проекти и т.н. Старая се да си поставям реалистични цели базирани около работния ми график. Отделно от ден за ден добавям при нужда. 

Следвам едно основно правило обаче - ако отива в графика ми - то е задължително за вършене. Докато в седмичния си график някак си го раздавам по-лежерно и си давам свобода за промяна, планера ми е железен и там отива само онова, което зная, че ще или трябва да направя.

След като ви разказах накратко как планирам ежедневието си, реших че може да ви е интересно да планираме месеца ми заедно. Ще ви разкажа и за някои от целите си, плановете си, както свързани с блога, така и в личен план.


месечно попъпване, важни задачи


При попълването на месечния график споменах, че отбелязвам само най-важното, което НЕ трябва да пропускам.
Фокуса ми е насочен предимно към срещи, сметки и крайни срокове.
Този месец имам доста ангажименти свързани с едно от кучетата ми, което е за съжаление болно и се налага да посещаваме ветеринар често. Планирам и едно кратко прибиране до България, както и някои други ангажименти, които отбелязвам съвестно, за да са ми нагледно.

Седмично попълване


Седмичното планиране пък се състои от няколко части :

  • принтирам всички листи за месеца;
  • записвам в календара дните и отделно ден за ден;
  • отбелязвам и работния си график. 
- Първата седмица на април ми е посветена на ангажименти около кучето, малко пролетно почистване и отделно личните ми цели.
Лекарства, срокове, застраховки и прегледи са общо взето фокуса на седмицата и планирам останалото около това.
- Обикновено гледам да започна месеца силно така да се каже и планирам да проведа всички необходими разговори, запазвам или отказвам часове.
Отбелязвам кога искам да го направя.
- По-трудоемките домашни задължения също гледам да планирам предварително и да си ги разпределям във времето, за да не ми тежат прекалено много.
Чистене, пролетно почистване, миене на прозорци, фурна, чистене на водната помпа и други такива битовизми, които са ми важни за планиране.
- Блога.
Разпределям си времето за правене на снимки или писане на публикации. Планирам блога съвсем отделно и днес няма да ви показвам точно как, но тъй като съм ограничена откъм светлина се налага да съм внимателна.
- Лични цели
Фитнес, пазар, кандидатстване за работа, краен срок за позиции са част от останалото, което отива в календара ми.
 


Споменах, че попълвам планера според настроението, графика и дали имам необходимост от него през конкретния ден. Всичко записано е задължително и нещо, което зная, че трябва да направя. Водя си и списък с навиците, но за това ще говроим друг път.

Лични и блог цели - април 2019


Споменах ви, че искам да споделя с вас някои от целите си, които са подходящи за тематиката на блога, а и за да се мотивираме едни други. Не съм перфектна, но се старая да търся баланс и понякога съм по-успешна от друг път в постигането на онова, което искам.

Сред важното този месец е разбира се блога. Планирала съм някои интересни публикации, които се надявам да мога да осъществя. Аз съм един такъв особен тип човек, който уж гони някакъв въображаем перфекционизъм, отказва се лесно и в крайна сметка не постига онова, което се върти в главата му.
Една от главните цели свързана с блога тази година е да осъществявам идеите си и да не се престаравам в измисления си и несъществуващ перфекционизъм.

Ето и част от онова, което съм планирала :

  • С какво се храня през деня?
  • Какво да купим от Швеция?
  • Публикация свързане с организация при пътуване
  • Продукти, които не са ми интересни
  • 10 неща вкъщи, които смятам да подаря/изхвърля/рециклирам
  • Някоя от любимите ми рецепти
Оставям си малко свобода да бъда спонтанна и се надявам да успея да превърна в реалност поне част от всичко, което съм си отбелязала като идеи.
Останалото прехвърлям за друг месец и съответно, когато ме връхлети вдъхновението и желанието да пиша.

В личен план пък имам две основни цели, които гоня от известно време :

 - Искам да си намеря нова работа. Обожавам това, което правя днес и се разбирам прекрасно с колежки и пациенти. Изпитвам обаче необходимост от нещо ново. Аз съм от този тип хора, които нямат някакво конкретно виждане за това как да се развие живота ми, но гоня усещане. Зная как искам да се чувствам работейки и мислейки за работа. Звучи ли странно?
Визуализирам различни моменти от един хипотетичен работен ден, в повечето случаи съвсем несъзнателно и в нито един от тези моменти не върша онова, което върша днес.
Искам обаче да продължа да се развивам в сферата на социалните дейности. Виждам се в някаква такава роля и интереса ми към хората, семейната проблематика, възрастните, децата в неравностойно положение са нещо, с което знам, че трябва да се занимавам.

Основната ми цел за април е да кандидатствам по СЕДЕМ нови позиции в сферата, която съм избрала.

- Другата ми цел е да си зикарам шофьорската книжка.Всъщност аз съм изкарала курс отдавна, още при навършването на 18 години и истината е, че не съм карала нито ден след това. Не съм изпитвала вътрешна необходимост и поради чист страх от неспазването на правилата за движение в България.
Тук обаче се чувствам по-сигурна и уверена в себе си, зная че мога да се справя и ще бъда значително по-малко стресирана на пътя. Надявам се протокола ми от шофьорския курс да е все още наличен в КАТ и да мога да си изкарам книжката най-накрая. Прибирането в България се дължи именно на тази ми цел.

Това бе всичко за този път. Не съм сигурна как точно публикацията ще се приеме, но споделих и в началото, че нямам против да я превърна в редовна рубрика. Съответно ще промена формата малко за в бъдеще, за да не се преповтарям постоянно, но не искам и да ставам досадна, говорейки само за себе си.
Много, много ще се радвам ако ми споделите как вие планирате времето си. Водите ли си планер? Изобщо изпитвате ли необходимост да си пишете някакви неща?
Интересно ми е много и как вие планирате целите си. Дали като мен имате основни такива и някои в по-краткосрочен план?
Надявам се да имаме възможност да дискутираме темата по-обширно и да черпим идеи един от другиго.

Прекрасен и много успешен април!

Post a Comment