Моят живот в Швеция - здравеопазване и социални услуги

March 8, 2019

Здравейте, приятели!

С днешната публикация искам да сложа началото на една нова поредица в блога посветена на моят живот в Швеция, в която периодично планирам да ви разказвам за приликите и разликите между онова, което забелязвам тук в сравнение с България.
Ако ви покажа списъка си с чернови, то ще останете много изненадани колко отдавна бях започнала да подготвям тази нова рубрика и някак си в последния момент така и не намерих сили да публикувам постовете.
Някак си бях се фокусирала изцяло върху грим и не виждах място и аудитория, където да мога да вмъкна такъв тип статии, които да се четат и да бъдат интересни. След като преобразих блога и вече включвам някакви по лайфстайл неща, реших че сега е по-добре от никога и да рискувам с нещо по-нетипично за мен, което се надявам да бъде прието добре.


Споделяла съм няколко пъти, че работя в сферата на здравеопазването и съвсем нормално веднага щом споделя с познати или роднини в България този факт, неминуемо се сблъсквам с много чуденки, въпроси, коментари и сравнения. Темата е много любопитна и безумно актуална на фона на всичко, което се изписва по вестниците, онова, на което което се обръща внимание и случаите, които понякога безумно потресаващи успяват да ни обединят и разиденят.

Първо искам да кажа, че здравеопазването в Швеция макар и на добро ниво не е перфектно. Сблъсквам се всеки ден със случаи на хора, на които им се налага да чакат за животоспасяващи операции (макар по закон да има гарантиран срок), чиито лекари са преработени и объркват изследвания или диагнози, невъзможността на родилки да намерят свободно легло в родилните отделения и прочие драматични случаи, които малко или много оприличавам на тези, за които понякога чета из българската преса.
Самата аз съм попадала в ситуация, която драматично промени курса на живота ми и ми се наложи да потърся помощ от лекари в България, за да се науча как да съществувам с едно ново по-различно мислене и обстоятелсва.
От друга страна работя с лекари и персонал, които живеят за работата и пациентите си, които влагат всяка свободна минута в подобряване на знанията си, обучения и изпълняват задължения, които на практика би трябвало да делегират на някого другиго.
Зная какво е от първо лице да имаш опит с хора които поемат към последния си път, които имат безброй екзестенциални въпроси, страхове, болка.. С напълно съкрушени роднини, които имат нужда от прегръдка и успокоение. И знаейки колко сърдечно аз и колегите ми се борим, за да им дадем това, от което имат нужда и колко се радваме на малките победи при рехабилитации и позитивни диагнози, то мога да кажа, че мога само с гордост и признание да говоря за здравеопазването - поне от лична гледна точка.

Днес избрах да ви разкажа за 5 от нещата, които обожавам в Шведската система и които като пациент ме улесняват и носят вътрешно спокойствие и знание, че при нужда имам към кого да се обърна и нядявам се ефективно да получа помощ.

1. Лекарства

Всяка година група от независими специалисти в различни области - лекари и фармацевти биват обединявани от комитет, който има за цел да изработи списък с лекарства, които са често използвани и да ги обощи в малка книжка, която да посочи официалното им наименование, активната съставка и кои други фармацевтични компании предлагат същия продукт на пазара. Групата е изцяло независима с доказани чисти интереси, по никакъв случаи свързани с компании, всичко е обществена информация, която всеки може да провери и опонира.
Целта на книжката е да помогне на пациента да избере най-евтиното възможно лекарство, което се предлага, за да спести пари на себе си и на държавата при евентуално съфинансиране.
Така например ако отивате в аптеката да си купите ибупрофен в 9 от 10 случаи няма да ви предложат нурофен като наименование, а най-евтината възможна алтернатива със същата активна съставка и ефект. Ако пък не го направят, като пациент имате знанието и възможността да си поискате.
Моят стероиден спрей против синузит например, който може да се купи и без рецепта струва около 16 евро. По-евтината алтернатива, която е с рецепта се предлага за 8 за три флакончета.
Ако пък получавате съфинансиране от държавата, то сте задължени да изберете най-евтината налична алтернатива или да доплатите разликата между нурофен и някакъв друг ибупрофен препарат, например.

2. 1177

1177 е телефонният номер на медицинска организация, която може да ви даде съвет, направление, да запази час при специалист или насочи към определен лекар, който да ви помогне най-адекватно.
Телефонната линия се обслужва от медицински сестри с многогодишен опит, които разполагат не просто със знания, но и с огромна база от данни, която обощава диагнози, симптоми и методи на лечение, които могат да дадат моментални отговори на пациента доколкото това е възможно.
Така например ако имат някакъв въпрос свързан с оток, лека инфекция, падане или каквото и да е друго, което може да ви вълнува, то може да ви бъде обяснено дали е нужно да потърсите лекар, къде е най-добре да отидете - болница, поликлиника, локално спешно отделение за леки случаи и т.н. По лична преценка може да би бъде даден спешен част при специалист например и т.н.
На уебсайта 1177.se пък всеки гражданин, който разполага с електронен подпис може да влезе в профила си, да намери телефонни номера на кабинети, лекари, поликлиники, да запази час... Да избере или смени личен лекар, да прочете журнала си, резултати от изследвания. Сайта разполага с информация на всякакви възможни диагнози, по какъв начин се диагностицират, как се третират според шведските закони.
Така например ако за първи път в живота си имат симптоми на инфекция на пикочните пътища и не сте сигурни как да постъпите, може да прочетете информацията, която е обяснена на прост и разпознаваем език (и преведена на много други езици) и да реагирате без паника и притеснение.

3.  Грижата за пациента и правила при изписване. Възрастни хора.

Често слушам за пациенти, предимно възрастни хора,  които в България биват изписвани след прекаран инсулт или някакъв друг драматичен и променящ живота момент, които след изтичане на болничната пътека биват изпратени независимо дали имат къде да отидат и кой да се погрижи за тях.
Тук това изобщо не е изразено по-същия начин (макар че също има бездомни хора и такива, които са сами) и екипа отговарящ за пациента (по възможност заедно с роднини или настойник, както и задължително самият пациент) не могат да го изпишат преди да бъде изготвен подробен план, който да описва в подробности ситуацията, лечението, възстановяването, кой поема отговорност - дори и финансова за лични сметки и т.н., къде този човек ще бъде изпратен, кой ще му осигури грижата, от която се нуждае.
Общината е отговорна да осигури подходяща грижа за всички жители над 65 годишна възраст. Старчески дом, временно настаняване, помощ у дома, лекарска грижа у дома и т.н. са само част от социалните услуги полагащи се на всички нуждаещи се. 
Така един пациент с тежка деменция, неспособен да изпълнява ежедневни задължения или да поддържа хигиена не бива отпращан, а бива настаняван на място, където да получи възможността за достоен живот, смисъл и обгрижване.

4. Färdtjänst

Шведското население е едно с най-дълга продължителност на живота (което само да вметна не винаги е най-позитивният възможен край за някого), което означава, че хората на по 80-90 и 100 години не са никак малко. Огромна част от тях живеят сами в домовете си, което макар да им дава сигурността, че са на познато място и са доколкото е възможно самостоятелни. Може да предположите, че независимо колко самостоятелен е един човек на 95, разходките, социалните контакти, посещения при лекари, пазаруване.. могат да представляват истинско затруднение. Същият човек на 95 вероятно има затруднения с баланса, със слуха, със зрението и няма възможност да пътува с градски транспорт, поради ред причини. Децата му пък са самите те на по 70+ години в незнайно какво здравословно състояние. За да бъде даден достъп на тези хора до обществото и възможността да се виждат със семействата си, да посещават лекарите си, да имат храна, да се социализират могат да потърсят помощ от общината, която да им издаде карта за намаление при пътуване с такси. Самите таксита пък разполагат със щофьори, които могат да си служат с помощни средства - инвалидни колички, проходилки, бастуни и т.н., да ги вземат от входната врата на апартамента им и да им помогнат да достигнат до крайната точка, която са избрали, отново до входна врата - по желание.
Същата система важи и за хора с физически увреждания, които са под 65 годишна възраст.

5. Здравеопазването не е безплатно

Много хора са останали с впечатлението, че здравеопазването в Швеция е безплатно. Не е. Преглед при лекар струва 20 евро, при специалист 35, посещение в спешно отделение 40, болничен престой на ден и т.н.
Тоест ако вие искате тази година да видите лекаря си 4 пъти заради някакви си там болежки, трябва да си заплатите съответната сума. Ако нямат финансова възможност да платите веднага, то може да бъде издадена фактура, която без допълнителни начисления трябва да бъде заплатена в 30 дневен срок. В тези 20 евро се включват евентуални изследвания, които да ви бъдат насрочени, както и рецепта.
Ако в една календарна година общата сума от всичките ви посещения надвиши 1100 крони или около 110 евро, то всички бъдещи посещения било то при специалисти, диетисти, физиотерапевти, спешно отделение, частни лекари и т.н. ще ви бъдат безплатни, като те обаче не са безплатни на данъкоплатеца и се покриват от здравната каса.
Същото важи и за лекарства, като за точната сума не съм сигурна и зная, че има определени изключения, но ако лекарствата, които трябва да приемате и са задължителни за вас според указания от лекар надвишат определена сума (мисля около 250 евро) за определен календарен период, то може да се възползвате от държавно съфинансиране.
Възрастните хора или хората с хронични заболявания, които имат необходимост от определени лекарства всекидневно могат да сключат договор с локалната си аптека, където да им бъда удържана определена сума на месец от пенсия, заплата или  друг доход и да не се налага да се разправят с бумащина, фактури и други ненужни за един болен или неспособен човек ситуации.

Децата под 18 годишна възраст и възрастни над 85 годипна възраст НЕ заяплащат такса. 

Определено имам още много какво да кажа по повод на здравеопазването и евентуални сравнения, които бих могла да направя с Българската система, така че си оставям отворена вратичка за втора част на публикацията, ако ви се е сторила интересна.
В дългия увод успях да изложа всичките си размисли по темата и се надявам да съм ви дала една малко по-различна перспектива върху нещата.

2 comments

  1. На мен лично много ми харесва как разшири блога си. Продължавай така!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти много! Козметиката макар и любимо хоби заема вече много малка част от времето ми и някак си не ми е актуално да поддържам блог изцяло на такава тематика.

      Delete