Вкусно : Домашно направено кокосово кисело мляко

March 28, 2019

Ако подобно на мен не сте фенове на традиционно кисело мляко или спазвате режим на хранене, който изключва млечни продукти като цяло, то днешната рецепта за домашно направено кокосово кисело мляко е тъкмо за вас. Веган алтернатива, без добавена захар. Вкусно и засищащо.

За първи път опитах кокосово кисело мляко миналата година, след като промених основно режима си на хранене. Бях решила да намаля консумацията на млечни продукти до само най-необходимото и търсех всякакви алтернативи на иначе любимите ми храни.
След като се оказа, че соевото мляко не мога да консумирам всеки ден, а пък овесеното не ми се понрави грам, кокосовото такова стана една чудесна алтернатива.
На нашия пазар единственото такова е на марката Abbot Kinney's, която е иначе много популярна. Уникално вкусно, перфектна кремообразна консистенция и пухкава текстура, абсолютно пристрастяващо и много, много скъпо. 120 гр за почти 5 лева, го прави по-скоро някакво луксозно изкушение, а не традиционна закуска.
След като прегледах състава и видях, че съдържа само закваска и кокосово мляко, малката лампичка в главата ми светна и реших да се разровя за рецепта.

Рецепта : Домашно направено кокосово кисело мляко


След множество експерименти, четене и неуспешни опити, в крайна сметка намерих вариант, който аз намирам за достатъчно вкусен, бюджетен и лесен за изпълнение и днес ще покажа и на вас.

Кокосово кисело мляко с пробиотици

Домашно направено кокосово кисело мляко. Веган.

Необходими продукти :


- Пълномаслено кокосово мляко в консерва;
- Пробиотици под формата на капсула.

За всеки 200мл кокосово мляко, ще са ви необходими по 1 капсула пробиотици. Аз купувам моите от аптека, не са нещо особено или на някаква престижна марка. Общо взето каквито и да имате би трябвало да свършат работа, стига да са съхранявани правилно (моите са винаги в хладилника) и бактериите в тях да са живи.
Използва задължително пълномаслен вариант на кокосово мляко в консерва, пробвала съм и light версията, за да намаля калориите, но НЕ се получи.
Преди употреба го оставям за час, два в хладилника. Така водната част и маслената част се смесват по естествен начин в хомогенна и гъста смес.

Задължително ви трябва съд за съхранение, който да е максимално чист. Използвам обикновен буркан, който съм мила в миялната на 60 градуса, но може и да преварите такъв или в краен случай да го измиете старателно на ръка.
Съставки : кокосово мляко и пробиотици


Докато кокосовото мляко е в консервата с вилица го разбивам съвсем лекичко, за да добие желаната консистенция, след което го прехвърлям в буркана. Отварям капсулите пробиотици и изспивам съдържанието им върху сместта, разбърквам лекичко и поставям капака на буркана без да го затварям. Целта е да влиза мъничко въздух, за да спомогне процеса на ферментация, но да не се праши или замърсява.
Ако имате някаква кухненска кърпа или тензух, може да използвате и тях. Буркана оставям на топло място (задължително не трябва да е горещо или над 45 градуса, ако решите да слагате във фурната). Моя държа близо до парното (нашето се регулира и не става по-топло от 20 градуса).

Гъста кремообразна консистенция


Процеса на ферментация отнема около 48 часа. Много се надявах, че ще стане годно за ядене след 24, но поне при мен не се получава. Започва леко да киселее и да добива желан вкус след поне 36 часа, като след това го вкусвам на няколко пъти, за да видя на къде е и как ми харесва най-много.
След като процеса на ферментация е завършен, го поставям в хладилника. за да се сгъсти.

Рецептата за домашно кокосово кисело мляко е изпълнена.

Най-трудният момент определено е чакането. При целият процес кокосовото мляко не променя мириса си, цвета си, не създава филм, не отделя течност. Ако едно от тези неща се случат при вас, значи нещо не е наред.

Мюсли, кокосово мляко, ядки, малини

Кокосовото кисело мляко е висококалорична храна. В 100 гр се съдържат около 230 калории. На мен един буркан ми стига за около 4,5 порции. Комбинирам винаги с пресни плодове, домашно направено сладко от малини и чия семена, ядки, мюсли, ям го и самостоятелно - толкова ми е вкусно.  
Ям го основно на закуска, засища ме за няколко часа и горещо препоръчвам да пробвате рецептата, ако ви се е сторила интересна.

Приканвам ви да опитате, ако искате да разнообразите храните, които консумирате, не е никак трудно и резултата си заслужава. Домашно направеното кокосово кисело мляко е отлична алтернатива на млечните продукти и с приятен и мек вкус. 

1 comment

  1. Здравейте, много ме вдъхнови идеята и ще пробвам!допускам обаче, че с всеки пробиоик е различно, тъй като не всеки съдържа всички нужни бактерии. Може ли да ми кажете с коя марка сте пробвали и знаете че става? За кокосово мляко също. Мерси!

    ReplyDelete