Your Best Year Yet!

January 2, 2018

Здравейте, приятели!

Честита да ви е новата 2018 година. Пожелавам на всички ви безброй мигове изпълнени с приключения, пълни сърца с любов, сбъднати мечти и постигнати цели. Бъдете здрави, борбени и устремени. 

Изминалата 2017 година за мен бе изключително динамична, изпълнена с позитивни моменти, реализирането на не малко от поставените ми цели, но и тревожна, стресова и изморителна. Предполагам покрай хубавото е добре и да има малко баланс, за да не литнем бързо в облаците, но аз лично отчаяно имам нужда от емоционална почивка и се надявам темпото на случващото около мен да се забави поне за мъничко, за да отдъхна. 

Извън всичко онова, което успях или не успях да контролирам, 2017 се оказа най-изненадваща, откъм себеопознаване. За първи път през целия си живот успях да дам отговор на себе си - коя съм аз и някак си покрай това всичко в мен и около мен се промени. Толкова дълго бях живяла, приемайки заучени отговори покрай очакванията на останалите към мен - било то семейство, среда или работа, та някак си бях приела тази си действителност и не си задавах излишни въпроси. И някак си от само себе си, покрай израстването, нови предизвикателства в работата и възможност да остана повече насаме със себе си, опознавайки психиката си, успях да се преобразя.
Изключително ми е странно да говоря на тази тема, защото усещанията са трудно нещо за описване, особено ако не се намирате в подобна ситуация, но се чувствам толкова смирена и доволна, колкото никога до момента. 
Само до преди година, ако ме бяхте попитали кои са силните или слабите ми страни, щях да ви дам клиширани отговори, заучени, чути някъде и преповторени, без да осъзнавам думите си или тяхната дълбочина. Искрено чувствам, че отговорите ми днес биха били коренно различни и се радвам да отпразнувам 30-сте си години, бъдейки по-зряла, с по-добро самочувствие за себе си и най-вече, приемайки и обичайки се. 

Блогът тази година ще промени малко концепцията си, което е и съвсем в реда на нещата, имайки в предвид, че вече съществува от повече от 7 години. Покрай новата визия, поемам и в малко по-различна посока, фокусирайки се и на друго, което ме вълнува и надявам се и вас, като козметиката остава на преден план. Пожелавам на себе си и вас вдъхновение, дано ми се получи, а пък ако ли не, може би е дошло времето да затворя тази страница от живота си и да продължа напред. 

Междувременно обаче искам да си поговорим за поставените цели, равносметките, обещанията и... една книга.. 


Фийда ми в социалните мрежи е буквално залят от снимки и видеа на планери, новогодишни обещания, рисунки и картинки и водейки се по тази вълна, искам да споделя с вас моята система и изводите, до които съм стигнала покрай нея. 

Искрено вярвам в силата на мислите, доказала съм си неведнъж, че фокусирайки енергията си върху онова, което конкретно искам, което ми е с изяснена концепция, някак си от само себе си, успявам да постигна. Връщайки се назад почти всичко от списъка, който имах, бе изпълнено. Ироничното в случая е, че големите и "невъзможни" на пръв поглед неща ми се случиха, а онези, които зависят изцяло от мен и моята инициатива, стоят все още недокоснати. 
Важно ми е да имам черно на бяло онова, което искам да постигна, работейки усилно към него и за поредна година, възнамерявам да направя списък, който да преглеждам периодично през месеците. Записвам най-дръзките си мечти, най-драматичните промени, най-съкровените си желания. 
За да достигна обаче до крайния списък ми е важно и да направя равносметка.. равносметка на пропуснатото, на постигнатото, на компромисите, препятствията, отношенията и курса, който съм поела. 


Една случайно прочетена книга  Your Best Year Yet на Jinny Ditzle, дойде на помощ, отличавайки 10 въпроса, чиито отговори имат за цел да сформират концепция за онова, което искаме да постигнем, позволявайки ни да изживеем най-добрата си година до момента. Интересно четиво, което реших да приложа и на практика.

Ето и въпросите :

1. Какво успях да постигна през изминалите 12 месеца?
2. Какви бяха най-големите ми разочарования?
3. Какво научих?
4. Какво ме спираше и как мога да го променя?
5. Какви са личните ми ценности?
6. Каква роля изпълнявам в живота си (майка, баща, сестра, баба, ученичка, работна титла...)?
7. Върху коя от ролите искам да се фокусирам през 2018?
8. Какви са целите ми за настоящата/следващата година?
9.  Кои са основните 10 от тях?
10. Как бих могла да ги постигна?


Ако сте от онези, които водят списъци и пишат в планерите, може би отговорите на тези въпроси са именно онова, от което имахте нужда?

Дано всички преживеем най-успешната си година до момента.

Post a Comment