Batiste Dry Shampoo - Cool & Crisp Fresh - Pretty & Delicate Floral

July 15, 2015

До преди да се преместя в Швеция дори не подозирах за съществуването на сухите шампоани за коса. По онова време у нас не бяха популярни или поне не до там, че да се предлагат свободно по магазините. 
Не помня как и кога за първи път купих сух шампоан на Batiste, но факт е, че няколко години вече не оставам без него и ако следите блога отдавна, сте виждали честичко да го споменавам по най-различни поводи.

Косата ми е мазна в корените и суха в краищата, подобно на много от вас и за да изглежда добре трябва да я мия всекидневно или поне през ден. Не, че имам против да си мия косата постоянно, не вярвам в приказките, че е вредно и съм се доверявала на какви ли не съвети по темата. Избирам да не го правя само и единствено поради чисто неудобство - не мога да отделям всекидневно време за поддръжка и оформяне и поради тази причина сухите шампоани са незаменим за мен помощник. 

Batiste харесвам основно поради две причини. Първата и най-основна е, че действа, а втората е, че е достатъчно бюджетен и е нещо, което мога да си позволя винаги, когато имам нужда от него. Имала съм възможност да пробвам и по-луксозни алтернативи, които между впрочем не са били и лоши, но по-лъскавите опаковки не ме блазнят и не ми е важно шкафа ми с козметика да изглежда като изваден от списание. 


През годините съм ползвала всякакви разновидности и днес ще ви разкажа малко повече за любимият ми вариант, както и за най-новият, с който се сдобих съвсем наскоро.

Сухите шампоани най-често (но не само) идват под формата на спрей, основната им съставка е пудра, която има свойството да абсорбира участъците от косата, които са прекалено омазнени и да ѝ придаде един по-свеж и чист вид - без необходимост от миене. 
Не заменя нуждата от редовно миене, натрупва се върху скалпа и не е нещо, което може да се използва ден след ден, но дава възможност измиванията да бъдат разредени. 
Често сухите шампоани биват използвани и за продукт придаващ текстура на косата, което води до появата на обем в корените.


Batiste е от този тип много пудрени продукти, които първоначално биха стреснали всеки начинаещ. В зависимост от варианта, който изберете да пробвате белите следи са повече или по-малко видими. Добрата новина е, че ако не сте прекалили с пръскането, едно бързо разресване е достатъчно, за да ги отстрани. 
Важно е да знаете, че и на пипане пудрата се усеща и е напълно възможно и това да ви подразни, в такъв случай бих препоръчала друга марка. 

Начините на употреба не са кой знае колко много и особено сложни - аз лично разделям косата на няколко секции и впръсквам от продукта от разстояние от около 15 сантиметра, което води до разпределянето на струята равномерно върху по-голям участък, както и до някъде предотвратява белите следи. Не разресвам веднага, а оставям пудрата да подейства няколко минутки. Ефекта е мигновен, не изисква никакви допълнителни усилия и макар да не прави косата бляскава и изглеждаща като след баня, ми дава увереност и комфорт в това как изглежда точно този ден. 
Ако имате бретон или по-къси етажи около лицето, вероятно подобно на мен се дразните колко бързо се омазняват, за разлика от останалата ви коса. В тези случаи сухият шампоан също би бил отличен вариант. 


Използвала съм вероятно по-голямата част от вариантите, които Batiste предлага и измежду всички най-любимият ми е - Cool & Crisp Fresh в синята опаковка. Аромата е свеж, но не е цитрусов или прекалено натрапчив. Като нещо, което използвам няколко пъти седмично ми е важно, да не ме дразни, а супер флоралните и сладникави аромати спират да ми се нравят след първите няколко ползвания.
Не бих препоръчала и вариантите за тъмна коса, както и този за супер обем XXL. Първият оставя тъмни следи по челото, а понякога и по дрехите. Ако все пак сте решили да се доверите на оцветената разновидност, то препоръчвам този за светло-кафява коса. XXL на мен лично ми дойде прекалено силен, оставя косата леко сплъстена подобно на след лак. 
Съвсем наскоро си купих и един от новите им аромати, отново флорален, но една идея по-неутрален от тези, които преди съм пробвала. Pretty & Delicate Floral e сравнително приятен и бих купила отново. 

Тук е моментът да отбележа и нещо, с което аз съм се сблъсквала на няколко пъти и предполагам, че може да се случи и на някоя от вас и да ви стресне излишно. Възможно е в косата ви да се появят малки бели прашинки подобни на пърхот, не се плашете. Единственото, което трябва да направите е да се измиете с дълбоко почистващ косата шампоан - т.нар. deep-clarifying shampoo. Както споменах и в началото пудрата се натрупва върху скалпа и традиционните шампоани не винаги я отмиват изцяло. 
Другото важно нещо, на което искам да обърна внимание е, че сухите шампоани единствено и само абсорбират мазнини и неутрализират миризми. Косата трябва да бъде мита редовно, за да бъдат отстранени замърсявания и натрупвания.

Сухите шампоани няма да се харесат на всеки, майката на моя приятел например ги ненавижда и категорично отказва да ги пробва. Аз пък от своя страна не мога да живея без тях. Не бъдете разочаровани ако това не е правилният продукт за вас.

Зная, че отскоро Batiste са достъпни и в България и могат да бъдат намерени из по-големите дрогерии и козметични магазини. Цената е около 6 лева.
На тези от вас, които живеят в Швеция мога да препоръчам In och Finn, където може да ги намерите за 49кр. Няма ги постоянно, така че ако попаднете на тях, препоръчвам да се запасите с няколко опаковки. 

Ще се радвам да споделите с мен кои са вашите предпочитани марки и дали като цяло харесвате сухите шампоани.

2 comments

  1. Това е най-хубавото ревю на тези сухи шампоани, което съм чела - супер изчерпателно и информативно. :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много ти благодаря, Меги. Използвам този продукт от години и няма нещо, с което да не съм се сблъсквала или да не съм наясно.

      Delete