Черни моливи за очи

June 14, 2012


Здравейте, момичета!

Лятото в Швеция е невероятно! Винаги съм била предубедена за климата тук и с удоволствие откривам, че далеч не съм била права. Времето е топло, но не горещо, навсякъде ухае на цветя и прясно окосена трева. Стъмва се след 10 и в 3 вече е почти светло. Точно в момента нямаме възможност да пътуваме и да се насладим на природата максимално, но се надявам догодина да сме се устроили по-добре. 
Имам огромно желание да посетим Норвегия и по-специално фиордите, за които съм чувала, че са невероятно красиви и винаги проявявам сериозен интерес, когато ми попадне интересна статия на тази тема. Мой познат бе в Норвегия всъщност скоро и ми сподели, че за да имаш възможност да се насладиш максимално на подобна екскурзия са ти нужни наистина много пари - хиляди евро.

Днес реших да обърна внимание на моливите за очи и по-специално на тези в черен цвят. Ако трябва да съм откровена, откакто се сдобих с Teddy на MAC почти не използвам тъмните си моливи. Години наред бях свикнала да използвам черно и е голяма изненада за самата мен как вкусовите ми предпочитания се промениха за толкова кратко време. Има го и момента, че аз нося предимно лек и неангажиращ дневен грим, който обикновено не изисква употребата на черен молив, но каквото и да говорим, мисля че всяко момиче има нужда от поне един хубав наситено черен цвят в колекцията си.
Предполагам пък някои от вас изобщо не си представят възможността да се лишат от подобен продукт и се надявам днешната публикация да ви даде малко идеи към коя марка да се насочите следващият път, в който си търсите добър молив на добра цена.

За мен моливите са един от тези продукти, за които не бих платила голяма сума пари, защото намирам това, което ми трябва сред масовата козметика и съжалявам, че не мога да ви представя и някои по-луксозни варианти.
Преди време попаднах на интересна публикация, в която нашироко бе обяснено, че всъщност всички моливи (за устни, очи и т.н.) се правят в няколко големи фабрики, като всяка марка определя спецификациите за определения продукт, но материала, който е необходим за изработване е един същ независимо дали ще изберете Chanel или Impala - плащаме за името, а не за качеството.
Не знам до колко съм склонна да се съглася с това твърдение, но подозирам, че може би има нещо вярно. 
 
Покупката на черен молив на пръв поглед изглежда невероятно лесна, защото всяка марка предлага поне по няколко варианта, от които можем да избираме, но мое мнение е, че е ужасно трудно да попаднем на качествен продукт, който да отговаря на нуждите ни. През годините се сблъсквах с какви ли не проблеми - твърде пигментирани/не достатъчно пигментирани; много твърди/много меки; размазват се трудно/не се размазват изобщо и т.н. 


В крайна сметка днес се намирам в ситуация, в която разполагам с цели 7 черни молива, които харесвам, но ми отне много време да съм наясно със себе си - какво всъщност търся в един такъв продукт.

Всички се гримираме различно, имаме различни техники и предпочитания и ви препоръчвам да сте преди всичко наясно със себе си и нуждите си, преди да се насочите към определен продукт. Ще споделя с вас какво е важно за мен, когато купувам молив и кои са критериите, на които трябва да отговаря, за да ми свърши работа и да си го купя отново.

* Имам нужда от два молива - един силно пигментиран (за водната линия) и един не толкова наситен за правене на линии.
* Предпочитам да са меки, но все пак устойчиви на натиск.
* Да ми дадат известно време, за да работя с тях - било то преливане, размазване, основа за по-тъмен грим.
* Веднъж поставени да стоят на мястото си максимално дълго.
* Да не се разтичат и размазват.
* Да се остри лесно.


Всички моливи, които ще ви покажа днес харесвам много. Повечето от тях използвам от много дълго време, 2 са по-нови и не съм имала възможност да ги тествам в екстремни ситуации. 

Impala Waterproof Eyeliner - 319Моливите на Imapala като цяло са сред любимите ми и до сега не съм била разочарована нито веднъж.
Специално този е от стандартната им серия, чиято цена е между 3 и 4 лв. Отличават се с това, че са достатъчно меки, за да не дразнят при нанасяне, но и са много стабилни, така че може да се направи тънка или дебела линия. 
Цветът е наситено сиво-черен, клонящ повече към сиво. На пръв поглед не изглежда да бъде силно пигментиран, което обаче се дължи на самия цвят,  който е по-умерен, а наситеността е чудесна. 
Текстурата е много интересна, защото хем е кремообразна, хем е леко суха. След няколко месеца самият молив леко изсъхва и преди употреба препоръчвам да го затоплите върху ръката си.  След нанасяне ви дава няколко минутки, в които може да работите с него, след което не мърда. Не съм съгласна, че е водоустойчив.
Използвам го предимно за правене на линии, във водната линия също се задържа добре, но имам моливи, които предпочитам повече за тази цел.
Не на последно място е важно да спомена, че се остри много лесно, не се чупи и може да се направи заострен връх без проблем.

Impala Silicone Eyeliner - 02
На същата марка мога да препоръчам силиконовите моливи, които са невероятни като качество, въпреки липсата на разнообразие от цветове.
Цената им е между 4 и 5 лева и са двустранни - от едната страна се намира самият молив, а от другата има гумичка за размазване. 
Няма да се впускам в излишни подробности, защото вече имам отделна публикация посветена на трите молива от тази серия, които притежавам - Impala - Silicone Eyeliners.
Специално този цвят съдържа малки блестящи частички, които за щастие не се забелязват след нанасяне, но е важно да се спомене, че не е изцяло матов. 
Този е най-кремообразният сред всички, които ще ви покажа днес и дори може да се счупи ако му окажете голям натиск. Препоръчвам го за носене във водната линия, където се задържа много дълго време и поне при мен НИКОГА не се размества или размазва. Добър е и за основа на тъмен опушен грим, прелива се без усилия и цвета не избледнява. Може да се правят линии с него, но по мое мнение не е твърде прецизен.
Дори и след месеци употреба не изсъхва и не променя текстурата си. 

Avon Supershock - BlackМоливите на Avon от серията Supershock са познати на редовните читатели на блога. Споменавала съм ги безброй много пъти и съм ги включвала в какви ли не класации и публикации за фаворити.
За повече подробности и снимки може да посетите линка - Avon - Supershock.
Цената на тези моливи варира в зависимост от каталога и промоциите в него, но може да се намери някъде между 7 и 10 лева. 
Цветът му е най-наситеното тъмно черно, което притежавам (ще се убедите от снимките по-долу) и е безумно пигментиран.
Подобно на горния е кремообразен, но е далеч по-стабилен. Отново много добър за използване във водната линия (особено горната - дава илюзията, че миглите са много гъсти). 
Определено е многофункционален и може да се използва по всякакви начини. При мен издържа от сутрин до вечер без да е мръднал. Избледнява съвсем леко.
Никога не изсъхва и не променя текстурата си.

L'Oreal Contour Khol - 131  Jet BlackТози молив е най-новото попълнение в колекцията ми и съм го използвала само два пъти до момента, но го включих днес, защото мисля че имам достатъчно ясна представа за него и как действа. 
Тъй като е подарък не знам колко струва и дали се предлага в България, за което се извинявам предварително.
Цветът е изненадващо наситен и много, много черен. Първоначално се усеща сравнително сух, но се плъзга лесно по клепача и прави прецизни линии. Не е от този тип моливи, които изсъхват веднага, дори бих казала не се застопорява и след 15 минути. След приблизително 20 минути обаче не мърда. Много лесно се размазва, което го прави перфектна основа за опушен грим или някакъв тип сянка в основата на миглите (смятам, че това е най-силната му страна), но не толкова идеален за водната линия.
В никакъв случай не мога да го определя като водоустойчив, но издържа сравнително добре върху клепача и не се сблъсках с излишно размазване.

Maybelline Master Drama 16H Hold - Ultra BlackЗа съжаление тази серия на Maybelline, доколкото ми е известно не се предлага в България. Платих 12 евро за този продукт и първоначално бях със страхотни впечатления, но след по-дълга употреба открих и някои минуси. 
Начина, по който изглежда и се усеща въпросният молив е идентичен с този на Avon. Дори бях помислила, че са всъщност един и съши продукт, но не са. Подобно на Supershock цвета е много интензивен и нанасянето е много плавно. 
Може да се използва за водната линия, основа, размазване и каквото друго се сетите и е еднакво добър във всички тези неща. 
Не бих казала, че не ми допада, защото не е така, но забелязвам, че много бързо "пада". Не е водоустойчив и има по-добри варианти от него. Обичам да слагам молив в основата на миглите върху клепача и леко да го извивам накрая и този молив върши чудесна работа за това, но за ежедневен грим е твърде черен (не вярвах, че ще дойде ден, в който да кажа това) и предпочитам нещо по-умерено.
Подобно на този на Avon изсъхва бързо, но не чак толкова и при теста с размазване мръдна леко в единия край, което ме води на мисълта, че ако имате много мазни клепачи може и изведнъж да се сдобиете с огромни черни кръгове под и близо до очите.

UNE - Absolute Black KholТази марка се предлага и в България и на блога на Ели може да прочетете много публикации свързани с техните продукти. Тя е споменавала вече за този молив и ако са ви интересни нейните отзиви може да последвате линка - MaquiLab.
По нейни думи цената му е 22 лева, което го прави един от най-скъпите, които притежавам. Това е вторият "нов" молив, който имам и който съм пробвала едва 2,3 пъти.
Причината поради, която си го купи е невероятният му цвят - черен, но много естествен. Споменах по-горе, че обичам да слагам молив върху клепача си и да го извивам в края и си търсих тъкмо нещо такова, което да е подходящо за носене през деня и мисля че го намерих в лицето на този продукт. 
Подобно на другите Khol моливи е наистина стабилен, не се отклонява от линията, но в никакъв случай не е сух. Разнася се само с едно движение и е много плавен.
Не бих казала, че се застопорява (може би след повече от 30 мин.), но не съм забелязала да ми се размества или избледнява видимо бързо. Не мисля, че е подходящ за водната линия и не е водоустойчив.

Urban Decay Glide On Pencil - ZeroПоследният молив, който ще ви покажа днес е на марката Urban Decay. Тази серия специално предлага невероятно разнообразие от цветове и според мен ако сте решили да похарчите 20 долара и отгоре е добре да се насочите към нюанс различен от черното.
Уникалното при този молив е начинът, по който се усеща и нанася. За съжаление не ми достигат думите, за да ви го опиша съвсем точно, но си представете кремообразната формула на силиконовите моливи на Impala и стабилността на UNE. Обикновено кремообразните моливи са меки, но този е твърд и кремообразен. 
От всички, които притежавам бих определила именно него, като най-многофункционалният. Съчетава добра пигментация (без да е ужасно тъмно черен), с добра издръжливост и лесно нанасяне. 
Може да се използва за всичко и навсякъде. Не е водоустойчив.


От ляво на дясно : Impala, Impala SIlicone, Avon, L'Oreal, Maybelline, Une, UD

Това са и всички моливи, които притежавам, използвам и харесвам. Както виждате всички си имат и силни и слаби страни, които е важно да бъдат отчетени. 
Направих си няколко експеримента, които имат за цел да ви дадат по-добра представя за качеството на моливите и при какви условия издържат. 


На първата снимка съм се опитала да ги размажа с пръст 10 минути, след като съм ги нанесла. 

От ляво на дясно : Impala, Impala SIlicone, Avon, L'Oreal, Maybelline, Une, UD


Втората снимка е направена, след като съм си измила ръката с вода и сапун. 

От ляво на дясно : Impala, Impala SIlicone, Avon, L'Oreal, Maybelline, Une, UD
Надявам се да не съм ви отегчила и да ви е било полезно и приятно да четете писанията ми днес. Отне ми доста време да подготвя публикацията, защото има много какво да се каже по темата, но се опитах да съчетая най-важното и съществено. В случай обаче, че имате допълните въпроси, не се притеснявайте да ги задавате. Ако мога с радост ще отговоря. 

Хубава вечер!9 comments

 1. Аз имам от силиконовите на Импала №01. Той е най-наситено черният молив, който някога съм имала. Няма блестящи частички в него като 02.
  Определено съм съгласна с всичко написано от теб за качеството на тези моливи.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря, че ми каза. Аз не съм го срещала и не подозирах за съществуването му.

   Delete
 2. Много хубава статия!

  Напоследък по жегите предпочитам да нося моливи, и честно казано посягам най-много към тeзи на Une (Absolute Blacks или Sfumato Eyes), и този на Avon - определено той е най-дълготрайния от всички, които имам. Много искам да пробвам на Urban Decay, и се чудя кога ще поръчам :) Те имаха една юбилейна кутия с моливи, която много ме изкушаваше, но цената беше убийствена...

  Между другото, последната информация от UNE, която получих, съдържаше и цени - молива Sfumato Eyes беше 14.90лв, така че предполагам са смъкнали и на Absolute Blacks, което е хубаво и съобразено с нашия пазар :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Дано да си правя и малко да са понамалили цените. Определено 22 лв. за молив е твърде висока цена, като се има в предвид, че има толкова хубави, които са 4 пъти по-евтини.

   Delete
 3. Следя направо " жадно " всичките ти публикации и почти след всяка от тях се сдобивам с нещо новичко или пробвам различен тип грим. Винаги съм обичала козметиката и грима, но сега видимо се специализирах, забавлявам се повече, получавам комплименти или някой се взира крадешком в лицето ми.
  Имаш много приятен стил на писане.Поздравления.Искам още

  ReplyDelete
  Replies
  1. Диана, благодаря за милите думи. Трогна ме много.

   Delete
 4. Чудесна публикация. Незнам дали си пробвала автоматичните моливи на Есенс, много съм доволна от тях,страшно издражливи,не се размазват. Имам и Супершока,цветът е супер,но на мен ми се размазва след няколко часа и почти изчезва от водната линия,явно клепачите ми са мазни.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Съжалявам, че не си останала доволна от Supershock :( Ако носиш лещи или очите ти сълзят много е вероятно да не издържа толкова дълго при теб.

   Delete
 5. Страхотно ревю! Аз лично не бих могла да живея без черна очна линия и наситено черен молив.
  Напоследък много се заинтересувах от моливите на Импала, за съжаление не съм ги срещала при посещенията си в козметични магазини и дрогерии, по принцип къде бих могла да ги намеря?
  Благодаря предварително.
  Лек и приятен ден, Жени, и много успехи с блога, чудесен е! :)

  ReplyDelete