Cruelty Free

By Jeni - Saturday, January 08, 2011Здравейте!

Днес ще ви запозная с един проблем, за който много от нас знаят, но си затваряме очите. Ако сте чели статиите ми до момента вероятно сте забелязали как няколко пъти съм споменавала как дадена марка не тества продуктите си върху животни или пък четките за грим са синтетични, а не от естествен косъм.

Темата днес е продиктувана от различни коментари из форуми, които следя по повод четките за грим.
Повечето хора мислят, че когато една четка е направена от синтетични материали, то тогава тя задължително е некачествена или по-малко качествена от тези, които са с естествен косъм.
Рядко обаче се замисляме как всъщност тези косми/козина са взети от животните. Предполагам ако сте си купували четки от eBay не веднъж сте се сблъсквали с големите надписи за това как са направени с естествен косъм от коза или катеричка, а понякога дори и кон/пони. 

Големите компании ни уверяват, че козината е паднала от само себе си или пък е премахната от тялото на животното безболезнено, но ако прочетете повече по-този въпрос ще разберете, че всъщност те само я купуват от различни търговци, които не е доказано как точно са се сдобили с нея. Неслучайно ПЕТА (световната организация за защита на животните) подема кампания срещу тези производители и има за цел да осведоми обществото за това каква всъщност е истината.
В линковете отдолу може да прочетете например за това как животните са давени, убивани, удушавани и прочие. Може да намерите и списък с компаниите, които предлагат качествени и същевременно cruelty free четки.

Аз нямам за цел да изнасям факти или да правя разследвания в случая, а просто като любител на животните да призова тези като мен да не се страхуват да си купуват такива четки за грим, които са синтетични. Индустрията е напреднала до толкова, че те с нищо не се различават от тези, които са с естествен косъм.

Мили дами, не се притеснявайте да си купувате синтетични четки!


Предполагам много от вас са чували за Eco Tools, които са един чудесен пример как четките могат да бъдат завидно меки, качествени и същевременно направени от изцяло рециклирани материали (дори несесерчето, в което се продават сетовете).

Четките на Е.L.F., които са също с отлично качество и на много достъпни цени, са също cruelty free.
 
Темата за козметичните компании, които тестват върху животни обаче е далеч по-обширна и страшна и надявам се някой ден да обсъдим и нея. Не забравяйте, че дори и най-любимите ни продукти могат да бъдат успешно заменени от такива, за чиято направа не са били пожертвани невинни животни.

За повече информация по въпроса :


  • Share:

You Might Also Like

0 коментара